Cultuur snuiven met een sportieve touch!
21-10-2018

Waar kun je beter cultuur snuiven dan in onze Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden.

Ter afsluiting van ons 40 jarig jubileumjaar, ontbraken er nog 2 activiteiten aan de maandelijkse festiviteiten; een bezoek aan de Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden en de sportieve activiteit.

Dag 1, cultuur voorzien van een vleugje architectuur.

Op vrijdag 14 september reisden we met z’n allen af naar het hoge noorden, waar we werden ontvangen op klipper ‘De Alexandra’, waar wij de nacht deinend op het water zouden doorbrengen.

Alvorens onze hut te mogen betrekken startte ons bezoek aan Leeuwarden met een genavigeerde wandeling, welke leidde langs een aantal prachtige bezienswaardigheden. Zo brachten wij een bezoek aan de tentoonstelling Places of hope (pionieren voor een betere toekomst …..) in het voormalig Fries Museum en aan de bibliotheek/hostel in de voormalige gevangenis Blokhuispoort uit 1500. Het pand,  met hierin gevestigd Dbieb, is een markant pand welke met het behoud van zijn karakteristieke eigenschappen een nieuwe invulling heeft gekregen. Dit was een bezoekje meer dan waard.

Na een overheerlijke lunch werden we getrakteerd op een ‘Friese verhalentour’ van anderhalf uur. Tijdens deze historische stadswandeling vertelde een gids het verhaal van deze unieke regio met haar eigen taal en cultuur. We leerden een beetje Fries, hebben we de Friese Statenzaal van binnen bekeken en weten we hoe Oranjekoeken gemaakt worden. Na deze stadswandeling weten we nu hoe we een ‘oprjochte Fries‘ moeten zijn.

Dag 2, de grote finale!

Om de spanning wat op te bouwen ontvingen we allen ontbijt een badmuts tijdens het ontbijt, ter voorbereiding op wat komen zou. Na een warm ontvangst op Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen met een kop koffie en oranjekoek, mochten we ons allen in een overall hijsen. Zouden we gaan koe knuffelen, boeren golfen of mochten we onze krachten meten met een stok? Om in de culturele sfeer te blijven kregen we les in het zogenaamde Fierljeppen. Negen sloten werden na enige oefening bezworen, wat veel hilarische taferelen opleverden en allen een nat pak.

Moe, maar voldaan togen we met een tas vol herinneringen huiswaarts en kunnen we terugzien op een onvergetelijk jubileumjaar!